ZİHİNSEL HAZIR BULUNUŞLUK

Ocak 6, 2022
Posted in Makaleler
Ocak 6, 2022 emredagdelen

ZİHİNSEL HAZIR BULUNUŞLUK

Bir oyuncunun gelişimi farklı dinamikleri kapsar. Bunun ilk ve en önemlisi zihinsel olarak hazır olmaktır. Basketbol kendi branşım olmakla birlikte, bence her branş için zihinsel hazırbulunuşluk mihenk taşı.

Başlamak ve başlamaya hazır olmak önemli bir zihinsel durum, bununla beraber sürdürmek bence çok daha kıymetli ve önem taşıyan bir durum. Başlamak evet zorlu ve sporcunun bunun için kendini hazır duruma getirmesi gerekiyor. Devam ettirmek için ise bunu sürekli yapması gerekiyor.

Başlangıç noktasında neredeyse tamamen pozitif motivasyon ile doluyken, süreç içerisinde devam etme noktasında bir çok pozitif & negatif içsel ve dışsal girdiye maruz kalarak devam etme ya da bırakma durumunda kalınılacak.

O yüzden başlangıç noktasında belirli bir olgunluğa ve/veya yaş aralığına gelen sporcuların, profesyonel sporcu ise sezona başlarken, kendini zihinsel yönden oluşabilecek artı ve eksi noktalara karşı hazırlamaları ve gerekiyorsa bu noktada uzman desteği almaları gerekiyor.

Altyapılarda fiziksel, fundamental ve/veya mental gelişim geç olabilir ve bu yeni başlayan sporcularda negatif tepkime yaratabilir. Bunu aşmada aile ve ona dokunan birinci el olan antrenörü önemlidir.

A takım bazlı düşünürsek, sezona kötü başlayan bir sporcunun yaşadığı kaygı durumu performansını aşağıya çekecek noktalara gelebilir ya da beklediğinden iyi başladığı bir sezon kendisini şımartabilir ve yine sonuçlar negatif olabilir. Ya da tam tersi…

Altyapılarda özellikle başlangıç ve hızlanma sürecinde, sporcu ve ailesi, zihinsel olarak hazırlık yapmalı. Burada ilk başlangıç ve sporcunun ilerleme kaydettiğini dönemleri yönetmek aile tarafından bence önemli bir nokta ( bu konuya ayrı bir yazımda değineceğim ).

Altyapıda her yaş kategorisinin kendisine has dinamikleri var. Her başlangıç bir hazırbulunuşluk durumu getirmeli ve zihinsel olarak hazır olma üst üste konulduğunda sporcu yaş aldıkça, karşılaşacağı bir çok noktayı kendisi yönetebilecektir ( mobbing, hakaret, övgü, torpil, torpil yapılan ortamda olma, antrenörü ile problemini paylaşma, kendisini ifade etme, antrenman ve/veya maç stresini yönetme vs ).

A takım ise bu dünyanın bambaşka bir yüzü. Her hafta girilen bir seviye tespit sınavı gibi. Ligin kalitesi, sezon başı hedefleri, mevcut bulunan durum, yabancı oyuncuların kalitesi ve oyuncunun alabileceği süre, ekonomi, ödeme koşulları, antrenörün durumu ve bir çok dinamik üstüne kurulmuş bir sezonda oyuncu olarak bu durumları yönetmek…

Zihinsel donanım, yolun en önemli yapı taşı, bununla beraber inanın başlamak için önemli olan bu taş, siz yolda yürürken ya size yoldaş olacak ya da sizi içten tüketen bir enerji kaynağı.

Yönetmek sizin elinizde…

 

, , , , ,

EDBA İLETİŞİM

Programlarımız hakkında detaylı bilgi, sorularınız ve deneme antrenmanı için bize ulaşabilirsiniz .