Paylaşmak ve Asist

Mayıs 17, 2021
Posted in Makaleler
Mayıs 17, 2021 emredagdelen

Paylaşmak ve Asist

Teodosic Milos
Fortitudo Lavoropiu Bologna - Segafredo Virtus Bologna
LBA Lega Basket Serie A - 2020/2021
Casalecchio di Reno, 22/11/2020
Foto Silvia Fassi / Ciamillo

Basketbol oyununda paylaşım arttıkça, seyir güzelliği de artmaktadır. Paslanma, asist yapma çoğunlukla takdir toplayan oyun tarzlarıdır. Oyuna güzellik katan özelliklerden biri takım oyunu ve asisttir. Takım oyunu sonrası bulunan pozisyonlar sahada bulunan bütün oyuncuları mutlu eder. Çünkü onlarda başarılı bir atışın parçası olmuşlardır. Asist ise oyuncunun yaratıcılığı ve oyun zekasını ortaya çıkartan örneklerden biri olma özelliğini taşır.
İyi oyuncu kavramının? Yanındaki oyuncuyu yücelten? İfadesi içinde yer aldığını düşünürsek, bu iki değerin basketbol için ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlarız. Bencil oyuncular sayı istatistiklerinde üst sıralarda yer alabilirler. Bununla beraber onların orada olmalarını sağlayan onlara pozisyon sağlayan takım arkadaşlarıdır. Bu da nasıl olur? Tabi ki paslaşma ya da asist yaparak. Bencil olmayan oyuncuları sahada görmek, onların oyunlarını izlemek büyük keyif verir. Onlar takım için yani? Takım başarısı? İçin sahada yer alırlar. Oyun içinde bazı oyuncular ister istemez bencilleşebilirler. İstisnaları olmakla beraber bütün oyuncular sayı yaparak sahada kalacaklarını düşünürler. Aynı zamanda sayı atarak mutlu olurlar. Maçları sahaya çıkan her oyuncunun katkısı ile kazanılacağını düşünürsek, paylaşımın yani sayı yükünün paylaşıldığı takımlar başarıya daha yakın takımlar olarak nitelendirilebilir. Özellikle hızlı hücum oynayan takımlarda asist kavramının önemli yer tuttuğunu görebiliriz. Sahayı baştan sona top sürerek geçip atılan sayılar oldukça azdır. Yeni yetişen kuşaklarda 4 numara pozisyonunda oynayan oyuncular aldıkları rebound sonrası top sürerek rakip sahaya geçebilecek top hakimiyeti alacak şekilde yetiştirilmelerine rağmen, top genellikle kısa oyuncuların ellerinde karşı sahaya taşınır. Kısa oyuncular hızlı hücum pozisyonlarında;
1.  Pozisyonu kendi bitirebilir.
2.  Yanında koşan forvet ya da uzun oyuncuya pas verebilir.
3.  Forvet oyuncusuna şut pozisyonu yaratabilir.
4.  Forvet oyuncusuna pas verebilir ve forvet oyuncusu da, gelen uzun oyuncuya pas vererek pota altında ona pozisyon yaratabilir.
5.  Savunma yerleşmeden kısa oyuncular perdeleme kullanıp kendisine ya da uzun oyuncuya pozisyon yaratabilir.
6.  Savunma yerleşmeden uzun oyuncuyla perdeleme oynadıktan sonra diğer kısa oyunculara pozisyon yaratabilir.
Elimizde oldukça fazla seçenek olduğunu görebiliyoruz. Basketbolu güzel kılan bu seçeneklerin çokluğu ile birlikte, oyuncuların kullandığı tercihlerin oyun zenginliğini belirleyici olmasıdır. Yukarıda saydığım özelliklerin birçoğunu yerleşik savunma düzenlerinde de görebiliriz. Ekstra pasların kullanıldığı hücumların sonunda bulunan sayılar, rakip takımın omuzlarını düşürür. Sonuç olarak paslaşma ve asist basketbol oyununa zenginlik katan özelliklerin en önemli olanları içinde yer alır.

, , , ,

EDBA İLETİŞİM

Programlarımız hakkında detaylı bilgi, sorularınız ve deneme antrenmanı için bize ulaşabilirsiniz .